قوانین امتحانات نهایی نیازمند بازنگری است

قوانین امتحانات نهایی نیازمند بازنگری است

جستارگشایی

ماجرانیوز – رضا قاسم پور: خرداد ۱۴۰۱ مسئول حوزه اجرایی امتحانات نهایی شهیدستان کرج شدم. قبل از شروع امتحانات روزانه ۵ دقیقه با بچه ها چاق سلامتی کرده و اهم آئین نامه امتحانات نهایی را متذکر می شوم تا اگر احیانا کسی گوشی،وسایل الکترونیکی، یادداشت و…همراه داشت مجاب به تحویلش گردد.
با همین روال کژدار مریض می رسیم به اواخر امتحانات.
حوالی ساعت ۹ مراجعه کننده ای سمج دارم مجبورا با حضور در دفتر پاسخگوی ارباب رجوع می شوم. بلافاصله سر جلسه امتحان برمی گردم. یکی از مراقبینِ هوشیار ورقه دو نفر را گرفته است. جویای چیستی موضوع می شوم ظاهرا دانش آموز زرنگ یکی از مدارس برخوردار، جوابها را روی ورقه نوشته و بلند شدنی تحویل دوستش داده است. البته قبل از استفاده دوستش توسط مراقب تیزبین خفت شده اند‌.

سعی می کنم موضوع را مدیریت کنم با کوتاه آمدن ما دانش آموز خاطی بجای عذرخواهی دلیرتر شده از موضع مدعی ظاهر می شود. با بالا گرفتن داستان چاره ای جز برخورد برایم نمی ماند.
با این حال برای اتمام حجت به دانش آموز خاطی می گویم که زنگ بزن یکی از اولیا یا مدیرت بیاد مدرسه.
ولی متاسفانه دانش آموز خاطی طلبکارانه سالن را ترک کرده و مسئول حوزه را در مقابل عمل انجام شده قرار می دهد.
داستان علنی و عمومی شده ناچارا موضوع صورتجلسه کرده و به قولی می شود آنچه که نباید می شد.
یک هفته بعد رای کمیسیون تخلفات اداری صادر می شود متاسفانه تمام امتحانات خرداد(قبل و بعد امتحان مذکور) و حتی نمرات مستمر و دروس داخلی پایه دوازدهم خاطی صفر منظور گردیده و بدین سان بدترین خاطره تمام دوره خدمتم نقش بند حافظه شده و مدام و پی در پی جلو چشمم رژه می رود.

 

ضرورت بازنگری در قوانین امتحانات

می گویند معمولا سارقین یک قدم جلوتر از پلیس و متقلبین چند قدم جلوتر از محافظین آزمونها هستند از طرفی در علم حقوق می خوانیم:
“قانون عطف به ما سبق نمی شود”
حال سوالی که مطرح است اینست که:
چرا باید دانش آموزی که در امتحانی خطا و تقلب می کند تمام امتحانات قبل و بعد تقلبش صفر منظور گردد؟
بنظر می رسد این قانون ظالمانه بوده و به قول حقوقی ها جرم و جزا متناسب و همسنگ نیستند.
لذا ضرورت بازنگری در چنین قوانین واپسگرا ضروری و البته فوری فوتی به نظر می رسد.

 

دلایل تقلب

متاسفانه کرونا ویروس و آزمونهای مجازیش، سالم ترین دانش آموزان را با پدیده شوم تقلب مانوس و دم خور کرده است. لذا تحمل شرایط پسا کرونا برای اکثر دانش آموزان کابوسی عذاب اور است.
از طرفی توجه ویژه به ارزشیابی فاینال، فشار روحی و روانی والدین برای کسب نمره و اخذ مدرک، اپیدمی شدن تقلب، فشردگی امتحانات، ترس از مشروطی،چشم پوشی مراقبین، کمک به دوستان، فقدان انگیزه یادگیری، علاقه به هنجارشکنی دسترسی به فناوریهای نوین، چیدمان معیوب جلسات امتحانی و… از دلایل تقلب هستند.
می‌توان با آزمونهای اوپن بوک، دادن کار عملی، سمینار، کار گروهی، خرد کردن نمره، سؤالات تحلیلی و آزمونهای متعدد تا حد امکان از شیوع تقلب جلوگیری کرد.

 

میانبرهای موفقیت

وقتی در جامعه ای ارزش‌ها وارونه گردد و تفاوتی بین اخذ مدرک تحصیلی با سیر طبیعی، روش پولی و روش هیجان‌انگیز تقلب نباشد، طبیعی است که عده‌ای به جای طی مسیر جانفرسای آموزش دنبال راه‌های میانبر باشند.
از منظر استخدامی شما چه فارغ‌التحصیل دانشگاه درجه یک دولتی باشید و چه از فلان مرکز علمی کاربردی دوققوز آباد مدرک گرفته باشید، معمولا عمده تفاوت در داشتن بند پ خواهد بود و لا غیر!

کاری که علمی کاربردی با آموزش عالی و آموزش از_راه_دور با آ.پ کرد، لشکریان مغول‌ با ایران نکردند!

سؤالات لو رفته نهایی و کنکور

هر از گاهی اخباری مبنی بر فروش سؤالات کنکور و یا لو رفتن سؤالات نهایی به گوش مردم میرسد و معمولا در کنار اخبار اختلاس‌های میلیاردی و هیجانات سیاسی_اجتماعی گم شده و از خاطره‌ها محو می‌شوند.

اصطلاحی بین دلالان کنکور وجود دارد: “سؤالات کنکور رو اگه نشه خرید صندلی‌های دانشگاه رو که میشه خرید!”
گفته بالا به نوعی مکمل سخن منتسب به برتولت برشت در خصوص سارقان اجتماع است:
“پلیس دزدهای کوچک را دستگیر می‌کند ولی محافظ دزدهای بزرگ می‌باشد”

حال این سرقت میتواند اموال منقول و غیرمنقول عمومی و یا سرقت سؤالات کنکور و امتحانات نهایی باشد.