بحران سود‌دهی استارت‌ آپ‌ها در ایران؛

سود خالص شش ماهه ۸ استارتاپ بزرگ ایران، اندکی کمتر از سود ۴ روز فولاد مبارکه

درحالی که استارتاپ‌ها در ایران از امیدهای نخست رشد اقتصادی و اشتغال غیر نفتی در ایران هستند، آمارها خبر از سود خالص 530 میلیاردی این شرکت ها می‌دهد که مقداری کمتر از سود حاصل از 4 روز فعالیت فولاد مبارکه اصفهان در سال است.

به گزارش ماجرانیوز، این میزان سوددهی حتی در قیاس با سرمایه در اختیار این شرکت ها هم مقدار قابل توجهی نیست.

دیجی کالا به عنوان پرچم دار این حوزه، علی رغم فروش مورد توجه ۱۳هزار و ۶۲۵ میلیارد تومانی خود، تنها سودی معادل ۳۲۲ میلیارد تومان شناسایی کرده است.

این بدان معناست که با توجه به صورت های مالی منتشر شده از سوی همراه‌اول، حاشیه سود خالص این شرکت تنها ۲.۴ درصد هست.

همچنین بازدهی دارایی های دیجی کالا نیز چیزی حدود ۴ درصد است که در ایران رقم متداولی نیست.

در بین سایر شرکت های سرآمد این حوزه تنها تپسی، آچاره و میاره به ترتیب با ۱۷.۲ ،۱۲ و ۱۱.۲ درصد حاشیه سود‌های دو رقمی را تجربه کرده اند.

“نیما نامداری: از سال ۹۵ به این سو استارت آپ ها سرمایه جدید جذب نکرده‌اند”

نیما نامداری فعال استارت آپی در هفتم آذر ماه سال قبل در گفت و گویی با آینده نگر اعلام کرد: علاوه بر مشکل خروج سرمایه های انسانی استارت آپ ها در ایران، مشکل کمبود سرمایه مادی نیز در استارت آپ ها مشهود است.

یکی از عوامل این امر انتظار سوددهی بیشتر صنایع استارت آپی در مقابل سایر صنایع از نقطه نگاه سرمایه‌گذاران است.

چراکه این قبیل سرمایه‌گذاری‌ها دارای ریسک نکول بیشتری بوده و بنابراین باید صرفه ریسک و سود بیشتری را برای سرمایه‌گذاران خود به ارمغان بیاورند، حال اینکه حاشیه سود های پایین این شرکت ها خود عامل گریز سرمایه از حوزه پر خطر و آینده‌ دار استارت آپ ها می شود.

برای پی بردن به فاصله سودسازی شرکت های استارت آپی در ایران و سایر حوزه ها به آمار استخراج شده از شرکت های بورسی می پردازیم:

صنعت استخراج کانه‌های فلزی : ۳۵%

فلزات اساسی : ۲۰%

محصولات شیمیایی : ۱۷%

این آمار نشان می‌دهد که چطور سرمایه‌گذاری در این حوزه در حال از دست دادن جذابیت خود است.

حال موضوع زمانی جالب تر می شود که بدانیم یکی از علت های همین حاشیه سود پایین شرکت های استارت آپی، هزینه بالای تامین سرمایه در نبود سرمایه‌گذار است.

انتظار می رود که درآینده تمهیداتی سنجیده شود تا روند جذب سرمایه در این حوزه ساده تر صورت بگیرد؛ اینگونه ‌می توان به آینده اقتصاد غیر نفتی و خدمات محور ایران امید بیشتری داشت.