هزینه زیارت اربعین چقدر است؟

هر زائر اربعین می‌تواند تا سقف ۲۰۰ هزار دینار عراق به نرخ فروش اسکناس مرکز مبادله دریافت کند که بر اساس قیمت امروز هر یک دینار۵۴.۵ تومانی برابر ۱۰ میلیون و ۹۱۰ هزار تومان است.

به نقل از مهر،  بانک مرکزی امروز دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴ جدیدترین نرخ‌های رسمی فروش ارز را در سامانه ETS اعلام کرد که بر اساس آن دلار آمریکا با رشد ۱۴۹ ریالی در بخش اسکناس، به ۷۱۴,۸۴۷ ریال رسید. نرخ حواله دلار نیز به ۶۹۵,۳۷۶ ریال افزایش یافت.

یورو نیز با رشد ۴۵۹ ریالی، در نرخ فروش اسکناس به ۸۳۵,۸۷۷ ریال رسید و در حواله نیز به ۸۱۳,۱۱۰ ریال رسید. بازار معاملات یورویی تحت‌تأثیر افزایش تقاضا در فصل واردات قرار گرفته است.

جزئیات فروش ارز ویژه اربعین؛ فروش ۲۰۰ هزار دینار عراق به هر زائر با نرخ رسمی ETS

روز گذشته بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در آستانه موسم زیارتی اربعین ۱۴۰۴، دستورالعمل رسمی فروش ارز به زائران عتبات عالیات را منتشر کرد. بر این اساس، فروش ارز اسکناس به میزان حداکثر ۲۰۰،۰۰۰ دینار عراق به هر زائر از طریق بانک‌های منتخب و با نرخ رسمی مرکز مبادله ارز و طلای ایران (ETS) انجام می‌شود.

بنابر اعلام بانک مرکزی، بانک‌های عامل فروش ارز اربعین شامل بانک ملی ایران، بانک تجارت، بانک صادرات ایران و پست بانک ایران است.

مهم‌ترین ضوابط و شرایط دریافت ارز اربعین

سقف فروش ارز: هر زائر می‌تواند تا سقف ۲۰۰ هزار دینار عراق به نرخ فروش اسکناس مرکز مبادله دریافت کند که بر اساس قیمت روز حدوداً برابر ۱۱ میلیون تومان (۱۰ میلیون و ۹۱۰ هزار تومان) است.

کارمزد ممنوع: بانک‌های عامل مجاز به دریافت هیچ‌گونه هزینه یا کارمزد اضافه نیستند و تنها معادل ریالی مبلغ ارز (بر اساس نرخ رسمی ETS) از زائر دریافت می‌شود.

مدارک مورد نیاز و گروه سنی مشمول:

فروش ارز از تاریخ ۴ مرداد تا ۲۲ مرداد ۱۴۰۴ انجام می‌شود.

زائران بالای ۵ سال (متولدین قبل از ۲۳ مرداد ۱۳۹۹) مشمول دریافت ارز هستند.

ارائه اصل کارت ملی و گذرنامه یا برگه تردد معتبر اربعین الزامی است.

برای زائران ۵ تا ۱۵ سال، ارائه اصل شناسنامه به جای کارت ملی کفایت می‌کند.

خرید ارز توسط سرپرست خانوار: سرپرست خانوار می‌تواند با در دست داشتن مدارک شناسایی خود و اعضای خانواده (همسر و فرزندان)، بدون نیاز به حضور فیزیکی سایر اعضا، ارز آن‌ها را نیز از بانک دریافت کند. پرداخت باید با کارت بانکی سرپرست انجام شود.

دریافت ارز اربعین تأثیری بر سهمیه سالانه مسافرتی ندارد: دریافت ارز اربعین مانعی برای دریافت ارز مسافرتی در طول سال نخواهد بود و این دو سهمیه از یکدیگر جدا هستند.

امکان فروش اینترنتی ارز: در صورت آماده بودن زیرساخت‌های بانک‌ها، فروش ارز از طریق سامانه‌های آنلاین بانک‌های عامل نیز قابل انجام خواهد بود. احراز هویت کامل در این بستر الزامی است.

بازخرید ارز مازاد: ارز خریداری‌شده که استفاده نشده باشد، تا ۳۰ مرداد ۱۴۰۴ توسط همان بانک فروشنده و به نرخ رسمی خرید مرکز مبادله (ETS) بازخرید خواهد شد. تنها بانک اولیه‌ای که ارز را فروخته، مجاز به بازخرید است.

ارائه رسید فروش الزامی است: بانک‌ها موظف‌اند هنگام فروش، صورت‌حساب رسمی ارائه داده و مقررات نظارتی را رعایت کنند.

تکمیل فرم تعهد: فروش ارز در قالب سهمیه اربعین منوط به امضای فرم تعهد و پذیرش شرایط توسط زائر خواهد بود.

برآورد هزینه حمل و نقل زائران از مرز مهران تا عتبات عالیات؛ حداقل ۸۴ هزار دینار برای رفت و برگشت کامل

با نزدیک شدن به ایام اربعین حسینی، و آغاز سفرهای زمینی زائران به عتبات عالیات از مسیر مرز مهران، بررسی هزینه‌های حمل و نقل در خاک عراق، از مبادی مرزی تا مقاصد زیارتی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

بر اساس نرخ‌های میدانی جمع‌آوری‌شده، هزینه حمل و نقل از مرز مهران تا شهرهای نجف، کربلا، کاظمین و سامرا برای زائران، بسته به وسیله نقلیه انتخابی، در بازه‌ای بین ۸۴ تا ۱۴۴ هزار دینار عراق برای رفت و برگشت خواهد بود.

در ادامه، جزئیات مسیرها و برآورد مجموع هزینه‌ها برای یک زائر که با مسیرهای رایج زمینی تردد می‌کند آورده شده است.

زائران پس از ورود از مرز مهران، معمولاً سفر خود را به ترتیب از نجف آغاز می‌کنند، سپس در مسیر نجف به کربلا، خود را به مراسم پیاده‌روی و زیارت حرم امام حسین (ع) می‌رسانند. پس از آن نیز، بسیاری از زائران مسیر خود را به سمت کاظمین و سامرا ادامه داده یا مستقیماً به مرز بازمی‌گردند.

رفت: مسیر مهران، نجف، کربلا، عتبه (کاظمین / سامرا)

هزینه حمل و نقل از مهران به نجف بسته به استفاده از اتوبوس، ون یا تاکسی بین ۱۳ تا ۲۵ هزار دینار متغیر است. از نجف به کربلا نیز هزینه‌ها بین ۴ تا ۵ هزار دینار در نوسان است.

مسیر کربلا به عتبه (شامل کاظمین و سامرا)، در حال حاضر هزینه‌ای معادل ۱۲ هزار دینار دارد.

برگشت: مسیر عتبه به مرز مهران

مسیر بازگشت از عتبات به مرز مهران، نیز در حدود ۱۵ هزار دینار هزینه دارد.

جمع هزینه رفت و برگشت

در ساده‌ترین حالت (استفاده کامل از اتوبوس در مسیرهای ممکن)، هزینه کل رفت و برگشت برای یک زائر حدود ۸۴ هزار دینار عراق خواهد بود. در حالتی که زائر از تاکسی برای تمامی مسیرها استفاده کند، هزینه رفت و برگشت ممکن است تا حدود ۱۴۴ هزار دینار عراق نیز افزایش یابد.

نکاتی پیرامون نرخ‌های اعلامی

بنابر اعلام سامانه معاملات الکترونیک ارز (ETS) بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، نرخ‌های اسکناس و حواله منتشر شده در هر روز بر اساس معاملات ثبت شده توسط بانک‌ها و صرافی‌های عامل در سامانه‌های ارزی در روز کاری قبل محاسبه شده است.

ضمناً نرخ حواله کالاهای اساسی و ضروری در حال حاضر بر اساس دلار ۲۸۵.۰۰۰ ریال محاسبه می‌شود. لذا معادل ریالی معاملات ارز حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی و گاز طبیعی بر اساس نرخ متناظر (خرید یا فروش) با این نرخ انجام می‌شود.

نرخ اعلامی دلار اسکناس، قیمت نهایی‬ آن نیست؛ کارمزد ارزهای خدماتی و مسافرتی (بجز ارز اربعین) چقدر است؟

نرخ اعلامی دلار اسکناس در مرکز مبادله ارز و طلای ایران نرخ نهایی نیست؛ یعنی نرخ اعلام‌شده شامل کارمزد نمی‌شود و متقاضی هنگام دریافت اسکناس باید کارمزد جداگانه پرداخت کند که کمتر از ۵ درصد است. این کارمزد بابت خدمات بانکی، هزینه‌های تأمین، جابه‌جایی و تحویل فیزیکی اسکناس از سوی بانک عامل دریافت می‌شود. بنابراین، نرخ درج‌شده در تابلوی رسمی، قیمت واقعی و تمام‌شده برای مشتری نیست و نرخ پرداختی همواره بالاتر از نرخ اعلامی خواهد بود.

نکته مهم دیگر آن است که بازار اسکناس سهمی کمتر از ۵ درصد از کل بازار رسمی ارز دارد و عمده مبادلات ارزی کشور در قالب حواله انجام می‌شود که نرخ آن روزانه اعلام می‌شود.

قیمت‌ها در بازار غیررسمی (آزاد)

قیمت ارز در بازار غیررسمی نیز که بعد از یک جهش اولیه به بالای ۹۶ هزار تومان در ابتدای جنگ، به نرخ‌های اولیه بازگشته و به زیر ۸۴ هزار تومان رسیده بود، اکنون بار دیگر با شایعاتی مبنی بر فعال‌سازی مکانیزم ماشه روز گذشته از ۸۸ هزار تومان به بالای ۸۹ هزار تومان رسید.