در گذشته که بخش خصوصی درصدد سرمایه گذاری بود، قانون اصل ۴۴ مانعی در این زمینه محسوب میشد، زیرا این قانون انحصارات دولتی را تعریف میکرد. برای حل معضل موجود، رهبر معظم انقلاب مشکل را به مجمع تشخیص مصلحت نظام سپردند و مجمع پس از حدود ۲ سال سیاست اصل ۴۴ را تصویب کرد. این […]
در گذشته که بخش خصوصی درصدد سرمایه گذاری بود، قانون اصل ۴۴ مانعی در این زمینه محسوب میشد، زیرا این قانون انحصارات دولتی را تعریف میکرد. برای حل معضل موجود، رهبر معظم انقلاب مشکل را به مجمع تشخیص مصلحت نظام سپردند و مجمع پس از حدود ۲ سال سیاست اصل ۴۴ را تصویب کرد.
این قانون از سال ۸۷ ابلاغ شده و با وجود اینکه بیش از ۱۰ سال از زمان ابلاغ آن میگذرد، هنوز بهدرستی اجرایی نشده است. سیاست اصل ۴۴ دارای ۵ اصل مهم است، اولین اصل آن آزادسازی اقتصادی و توانمندسازی بخش خصوصی و مهمترین اصل آن را میتوان کاهش تصدیگری دولت دانست که با این اصل امور اقتصادی به مردم واگذار میشود؛ در اقتصاد مردمی نقش دولت از مداخله به نظارت تغییر میکند.
اصل ۴۴ به واگذاری شرکتهای دولتی محدود نمیشود، متأسفانه این اصل به واگذاریها محدود شده در حالی که بر اساس آن باید نقش تصدیگری دولت تغییر کرده و اقتصاد به مردم واگذار شود، همچنین بر اساس آن باید تشکلها به میدان عمل آیند.
بر اساس ماده ۹۱ قانون اساسی، بخش خصوصی و اتاقها باید بهعنوان مشاور سه قوا نقشآفرینی کرده و در رفع موانع کسبوکار و ایجاد فضای مساعد کارآفرینی تمام تلاش خود را به کار برند و اتاقها را موظف کرد برای مساعد شدن این فضا پیشنهادهای لازم را ارائه دهد.
با تلاش دولت و مجلس و بخش خصوصی، قانون مدیریت کسبوکار حاصل شد، این قانون تحولی عظیم در نظام کسبوکار ایجاد کرد و از آنجایی که از زمان خود جلوتر بود، مترقی محسوب میشود.
در ماده ۲ و ۳ قانون مدیریت کسبوکار تمام کمیسیونهای دولت و مجلس در قوانینی که به تولید، صنعت و کار مربوط است، موظفاند نظرات تشکلها را جویا شوند؛ در مجلس در کمیسیونهای ویژه حمایت از تولید داخلی، اصل ۴۴، صنایع، اقتصادی، بودجه و… تلاش شده جلسات با حضور نمایندگان تشکلها برگزار شود.
مهمترین مشکل در حوزه تولید مقررات دست و پاگیر، آییننامهها، مصوبات و بخشنامهها است در راستای اجرای اصل ۴۴ هیاتهای مقررات زدایی تشکیل شود، اگرچه این هیاتها تشکیل شد اما از آنجایی که فاقد ضمانت اجرایی بود، کارایی نداشت.
بر اساس ماده ۷۶ هیاتی متشکل از سه اتاق و دولت و مجلس و قوه قضاییه در هیاتی باید قوانینی که مانع و مخل کسبوکار محسوب میشدند، شناسایی شده و به مجلس، دولت و قوه قضاییه ارائه میشد اما ضمانت اجرایی ندارد.
موانع کسبوکار برطرف میشود
در ماده ۵۷ قانون رفع موانع تولید، وزیر اقتصاد مسئول است تا با تشکیل جلسه موانع کسبوکار را شناسایی و بخشنامهها و آییننامههای مخل در صورتی مصوبه هیات وزیران است در دولت و در صورتی که قانون مجلس است در مجلس اصلاح شود.
بر اساس قانون حداکثر استفاده از توان داخلی، درصورتیکه دستگاه دولتی و نهادی به کالایی نیاز داشت و این کالا با کیفیت مناسب در داخل تولید میشد، موظف است کالای داخلی خریداری کند.
سامانهای طراحی شده که تولیدکنندگان توانمندیهای خود را در این سامانه ثبت کنند، از سوی دیگر دستگاههای دولتی نیز نیاز خود را در آن قرار میدهند و از آنجایی که وزارت صمت، مسئول این سامانه است، باید در صورت امکان نیازهای کشور را با تولیدات داخلی تامین کند.
بانک ملی ایران در راستای اجرای سیاستهای کلان اقتصادی و تحقق تکالیف مقرر در ماده ۱۶ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقاء نظام مالی کشور، در سال ۱۴۰۳ گامی بلند در مسیر شفافسازی، چابکسازی و افزایش بهرهوری داراییهای خود برداشت و موفق شد با برگزاری ۹۷ دوره مزایده در بستر سامانه تدارکات الکترونیک دولت، تمامی اموال تملیکی و مازاد قابل واگذاری خود را عرضه کند.
مدیرعامل بانک صادرات ایران گفت: موفقیتهای بانک صادرات ایران در مسیر بازگشت به جایگاه شایسته خود در اقتصاد کشور سرعت بیشتری به خود گرفته و امروز دستاوردهای آن با تلاش تمامی کارکنان بانک و شرکتهای تابعه، قابل دفاع است. ضمن اینکه باید از مسیر فعالیتهای سالهای گذشته و زحمات مدیران و کارکنان و پیشکسوتان بانک نیز دفاع کرد.
بانک تجارت که پیش از آغاز سال 1404 با ثبت افزایش 340 درصدی سرمایه، به بزرگترین بانک بورسی ایران تبدیل شد، حالا با افزایش 65 درصدی درآمدهای کارمزدی، رتبه نخست این حوزه را در میان شبکه بانکی به دست آورد.
هیات عالی بانک مرکزی افزایش سقف کلی و فردی تسهیلات کمک ودیعه مسکن مستاجرین کم درآمد تحت پوشش نهادهای حمایتی و سایر مستاجرین از محل منابع بانکی موضوع ماده (4) قانون جهش تولید مسکن و نیز تسهيلات ارزان قیمت طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن در روستاها و شهرهای زیر 25 هزار نفر جمعیت را تصویب کرد.
دیدگاه بسته شده است.