به گزارش ماجرانیوز، مجمع عمومی فوقالعاده با حضور دارندگان بیش از ۷۷/۱۸ درصد سهام در روز سهشنبه هشتم اسفندماه سال جاری با دستور کار افزایش سرمایه و اصلاح بند مربوطه در اساسنامه با حضور مدیرعامل، اعضای هیئتمدیره، مدیران بانک و نیز نمایندگان وزارت امور اقتصادی و دارایی، سازمان حسابرسی، سازمان بورس و اوراق بهادار و… برگزار شد و با رأی اکثریت دارندگان سهام، سرمایه این بانک از حدود ۲۵ هزار و ۳۸۴ میلیارد ریال به ۴۰ هزار میلیارد ریال افزایش یافت.
براساس این گزارش، ۹۰ درصد این افزایش سرمایه به مبلغ ۱۳ هزار و ۱۸۷ میلیارد ریال از محل «سود انباشته» و ۱۰ درصد آن، معادل یک هزار و ۴۲۹ ملیارد ریال از محل «سود تسعیر ارز» در قالب سایر اندوختهها صورت گرفت و مجموعاً ۱۴ هزار و ۶۱۶ میلیارد ریال به سرمایه بانک سینا اضافه شد.
غلامرضا فتحعلی، مدیرعامل بانک سینا در جریان برگزاری مجمع عمومیفوقالعاده این بانک با اشاره به الزامات افزایش سرمایه از منظر بانک مرکزی، گفت: در راستای برنامه اصلاح نظام بانکی و تعامل با نظام بانکی بینالمللی و همچنین با توجه به بانکمحور بودن نظام تأمین مالی کشور، نیاز به تقویت منابع سرمایهای شبکه بانکی بسیار محسوس بوده و طبق ضوابط و بخشنامههای بانک مرکزی حداقل نسبت کفایت سرمایه بانکها میبایست هشت درصد و نسبت سرمایه لایه یک به داراییهای موزون به ریسک، ۴/۵ درصد شود.
وی بهبود نسبت کفایت سرمایه، بهبود نسبت خالص داراییهای ثابت به حقوق مالکانه، رعایت مقررات مربوط به اعطای تسهیلات، وضعیت باز ارزی، سرمایهگذاری در اوراق بهادار و… و استفاده از معافیت مالیاتی بند(ه) تبصره ۲ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ را از مهمترین دلایل افزایش سرمایه بانک سینا برشمرد.
به گفته فتحعلی، افزایش سرمایه بانک سینا تأثیرات مطلوبی در تداوم روند مثبت اقدامات این بانک خواهد داشت.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
با تصمیم هیأت مدیره، سعید سوادکوهی به عنوان سرپرست شرکت سرمایه گذاری خوارزمی انتخاب شد.
بانک تجارت نخستین عملیات تسویه معاملات اعتباری بورس کالا با استفاده از برات داخلی الکترونیک را برای دو شرکت فعال در این بازار اجرایی کرد.
نخستین همایش «تامین مالی تولید؛ از بنگاه داری به بنگاه سازی» با هدف اصلاح نقش بنگاهی بانک ها و حضور مقامات و مسئولان کشوری در 26 آبان ماه سال جاری به میزبانی بانک ملی ایران برگزار می شود.
در راستای پیادهسازی نظام جامع مدیریت دانش در بیمه پاسارگاد توسط مدیریت سرمایه انسانی، سمینار “آشنایی با مدیریت دانش سازمانی” برای معاونین ومدیران ستادی و به ترتیب سایر سطوح سازمان طراحی و اجرا گردید تا مقدمات لازم به منظور فرهنگ سازی مورد نیاز برای پیاده سازی این نظام فراهم شود